Zrodila sa partia, ktorá pomáha revitalizovať vinohrad. Adoptovali si kúsok vinice,
prišli sa o ňu starať a vrátiť ju späť do života. Popri práci oddychovali v prostredí so skvelou atmosférou.
Pripravili sme pre nich koncerty, workshopy a veľa zážitkov, aké nikde inde nezakúsili.
Vinohradníctvo má u nás viac ako 1200-ročnú históriu. Za ten čas sa stihlo vybudovať množstvo krásnych zákutí po celom Slovensku. Mnoho z nich však teraz chátra a s nimi aj kus tradície. Ľudia už nemajú čas starať sa
o ne alebo ich považujú za kus zbytočného priestoru vhodného jedine pre developéra.
Adoptovali sme si časť zanedbaného vinohradu vo Svätom Jure a spoločne ho zrevitalizovali. Našou odmenou boli okrem sladkého hrozna aj nové zážitky. Zažili sme koncerty, workshopy, dobré jedlo a hlavne sme stretli ľudí,
s ktorými sme si rozumeli. Postarali sme sa o vinič a o to, aby sme sa zabavili.
Tak, ako je vinohradníctvo zakorené v našej históríi, je hrozno srdcom Viney. Práve preto podporujeme slovenské vinice. Tento rok sme uviedli na trh limitovanú edíciu Vinea Muškát moravský, ktorá pochádza z tohtoročnej úrody z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.
Na začiatku sme si síce zašpinili ruky, ale na konci nás čakala
zaslúžená odmena.
A čo chutí lepšie ako plody vlastnej práce?
Venovali sme sa viniču. Otrhali lístky, osekali výhonky a vyklčovali vinohrad. Hlavu sme si po práci vyčistili na súkromnom koncerte.
Užili sme si atmosféru na festivale Grape. Zabudli na starosti.
A podelili sme sa o naše skúsenosti z viníc s ostatnými ľuďmi.
Obrali sme plody svojej práce. Rukami nám prešlo až 800 kg hrozna.
Z neho dokážeme dostať vyše 500 litrov šťavy. Zaslúženou odmenou nám bola chutná večera a dobrý koncert.
Na poslednom nadupanom evente sme sa naučili, ako prešovať z hrozna sladkú šťavu. Dozvedeli sme sa o výrobe muštu a o procese výroby vína. Zakončili sme to veľkou oslavou a skvelou husacinou.
Svätý Jur je starobylé mestečko, ktoré leží vo vínorodom kraji na úpätí Malých Karpát, necelých 14 km od Bratislavy. Historické jadro Svätého Jura bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.
Predpokladá sa, že obyvatelia Svätého Jura sa vinohradníctva chopili ešte v 11. storočí.
Svätý Jur sa zásluhou vinohradníctva a nemeckých kolonistov sformoval v zemepanské mestečko s vlastnou samosprávou.
Z vojnových škôd a zo živelných pohrôm, ktoré postihli Svätý Jur najmä v 15. a 16. storočí, sa obyvatelia mestečka spamätávali ľahšie práve vďaka vinohradníctvu, ktoré bolo značne ziskovým odvetvím výroby.
Po získaní privilégií slobodného kráľovského mesta bol Svätý Jur právne na úrovni takých miest ako Bratislava, Trnava či Košice. Koncom 17. a začiatkom 18. storočia však prišla kríza.
Dnes sa Svätému Juru darí. Má aj vlastný vinohradnícky spolok, ktorý združuje viac ako 50 členov – počnúc nadšencami, malými vinármi a obrábateľmi viníc a až po známe vinárske firmy
a profesionálnych vinohradníkov. Hlavným poslaním spolku je podpora a propagácia svätojurského vinohradníctva.